facebook
Actualitate International

Aplicaţia de dating digiD8, subiect controversat

George Church, genitician la Universitatea Americană Harvard, a indignat lumea cu o idee inedită.

loading...

În cadrul unei emisiuni transmise pe canalul american CBS, Church a anunţat înfiinţarea proiectului digiD8 – o aplicaţie de dating prin care este verificată compatibilitatea genetică a persoanelor care o folosesc, având ca scop evitarea transmiterii bolilor genetice la copii.

Înainte de folosi aplicaţia, utilizatorii ar trebui să furnizeze un eşantion de salivă pe baza caruia să li se poată determina genomul.

Proiectul este, însă, intens criticat de către publicul larg, iar Church este acuzat de eugenism: ideologie preluată de la sistemul nazist, care propunea folosirea geneticii pentru ameliorarea speciei umane. Totuşi, sunt si persoane care nu văd aplicaţia de dating digiD8 ca fiind ceva negativ.

Globurile de Aur 2020: Marii câştigători ai Galei

„Totul depinde de folosința care i se dă”, a nuanțat biotehniciana canadiană Vardit Ravitsky în cotidianul La Presse. „Dacă, așa cum zice George Church, e vorba numai de a depista patologii grave, pentru a evita ca două persoane să aibă un copil foarte bolnav, ăsta, din punctul meu de vedere, nu este eugenism. Este un obiectiv pe care îl împărtășim în societatea noastră de zeci de ani”, a explicat ea. Ca dovadă, a dat exemplul testelor prenatale, deja folosite atunci când se pune problema unei sarcini.

Geneticianul respinge orice acuzaţii de eugenism, declarând că:

„Noi preconizăm ca oamenii să facă niște alegeri personale. Ne propunem doar să furnizăm niște informații persoanelor care doresc să meargă pe această opțiune pentru a-și fonda o familie. Cred că nu putem să dictăm sau să anulăm dragostea, care este poate cea mai personală alegere și cea mai prețioasă”

Leave A Comment