facebook
Actualitate Local Monden Social

Așa arată România NORMALĂ! Pădurar acuzat de „jaf la drumul mare” în Bucovina pus ministru

Un caz care intrigă orice urmă de rațiune a fost trecut cu vederea. Un șef de ocol a ajuns secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, coleg cu ieșeanul Costel Alexe, deși de numele acestuia se leagă printre cele mai grele acuzații față de pădurile țării. Articolul continuă după reclame.

loading...

Ești sărac sau handicapat? Primești pachete gratis. A început distribuirea. Vezi ce poți primi

LUPUL PAZNIC LA OI… Pădurarul pus șef de ocol, apoi în minister

Gelu Puiu, șef de ocol în comuna Vama, a fost numit, pentru a doua oară de către gruparea liberală, secretar de stat la Ministerul Mediului. Altfel spus, lupul a fost pus paznic peste oi. Gelu Puiu este membru PNL din anul 2012.

De numele lui Gelu Puiu au fost legate mai multe scandaluri de-a lungul timpului dintre care cel mai grav este cel din 2012, unde potrivit unui raport al ROMSILVA (nr. 12235 din 06.09.2012-  avizat de Adam Crăciunescu), în urma a două controale s-a descoperit:

24 ianuarie, la Iași. Află cine vine și ce poți mânca. În loc de fasole va fi pomană cu….

– Nu a luat măsurile necesare privind integritatea fondului forestier, conform fişei postului;

– Necoordonarea activităţii de fond forestier la nivelul ocolului;

– A permis valorificarea masei lemnoase, în faza fasonat la cioată fără aprobarea direcţiei silvice;

– A autorizat la exploatare partizi de produse accidentale fără a fi introduse în borderoul de masă lemnoasă;

– A aprobat acte de punere în valoare la proprietăţi private, fără ca arborii marcaţi să fie trecuţi în delegaţia de folosire a ciocanului de marcat;

– A autorizat la exploatare partizi, fără ca acestea să fie valorificate conform normelor în vigoare;

– Nu a respectat ordinul regiei nr. 10228 din 08.02.2011 privind verificarea actelor de punere în valoare;

– A întocmit în mod superficial acte de predare şi de reprimire a unor partizi care promovau regenerarea naturală;

– Nu a emis împuterniciri pentru personalul desemnat să efectuaze predarea spre exploatare a parchetelor;

– A autorizat la exploatare mai multe firme în aceleaşi locaţii în perioade care se suprapun;

– A autorizat la exploatare firma SC Lucimar SRL în scopul executării lucrărilor de protecţie împotriva atacului la ipide fără a exista un contract în acest sens;

– A aprobat situaţii de lucrări întocmite de firma SC SIV Forest SRL în condiţiile în care datele din situaţii nu corespund cu datele din teren;

– A aprobat acte de control de fond întocmite superficial;

– Nu a luat măsuri pentru întocmirea graficelor de control a exploatării pentru lunile martie, mai şi iunie 2012;

– Nu a luat măsura înscrierii în autorizaţiile de exploatare a prelungirii termenelor de exploatare ca urmare a condiţiilor meteo care au întârziat intrarea în vegetaţie;

– Nu a luat măsuri pentru întocmirea actelor de reprimire sau de constatare la sfârşitul perioadei de exploatare înscrisă în autorizaţie;

– Nu a luat măsuri pentru efectuarea controalelor de exploatare la toate partizile autorizate;

– Nu a luat măsuri pentru calcularea de penalităţi la toate partile la care masa lemnoasă nu a fost exploatată în termen;

– Nu a luat măsuri pentru întocmirea actelor de forţă majoră în conformitate cu reglementările şi instrucţiunile în vigoare.

SCANDAL cât casa în același an în care a ajuns secretar de stat

 

Cu câteva luni înainte de a fi pus secretar de stat la Minsterul Mediului Gelu Puiu a fost implicat în unul din cele mai mari scandaluri din Bucovina. În luna august 2019 Gelu Puiu a trebuit să facă față unor acuzații extrem de grave la adresa sa, din partea uneia din cele mai vocale ONG uri. În același context o echipă de investigații de la recorder.ro a avut în vizor pădurile aflate sub oblăduirea lui Gelu Puiu.

În data de 30 iunie, într-o postare pe Facebook,  Greenpeace sesiza faptul că „Într-o rază de 5 km am găsit parcele întregi de pădure tăiată la ras, albii ale pâraielor distruse de utilaje grele care cară lemnul ilegal pe cursul apelor, ecosisteme puse în pericol de aceste practici abuzive, camioane care transportă lemnul fără aviz, comunități divizate și o stare generală de deznădejde. Mai grav este că totul se întâmplă în păduri proprietate a statului, sub ochii celor responsabili de ele”.

Cum s-a scuzat șeful ocolului SIlvic

În fața acuzațiilor celor de la Asociația Greenpeace Gelu Puiu s-a scuzat spunând că au fost tăieri de regenerare, iar lucrările de exploatare s-au făcut legal, cu toate avizele necesare.

Cabana de boier

Potrivit ziarului puterea.ro, de numele Gelu Puiu este legată și o cabana de 300 de metri pătraţi, „în mijlocul unei “grădiniţe” de aproape 10 hectare, împrejmuită de un kilometru de perdea de puieţi de salcâm şi molid”.

De numele lui Gelu Puiu mai este legată elaborarea legii privind transferul de la RNP Romsilva a pădurilor parc către administrațiile publice locale pe raza cărora se află acestea, care merită a fi subiectul unui alt articol.

 

Ai un pont, care poate fi știre?

Așteptăm informațiile dumneavoastră la adresa pm24.office@gmail.com sau trimite-ne știrea dumneavoastră și o publicăm. Asigurăm confidențialitatea informațiilor transmise. Pute-ți trimite informații, poze, video sau documente care pot constitui începutul unei anchete sau chiar o știre.

Noi ținem cu adevărul!

2 Comments

  1. Pingback: CJ Iași face cetățeni de onoare: Iată primele personalități - pm24.ro

  2. Pingback: Gest de excepție! Scriitori ieșeni fac front comun împotriva cancerului prin cultură - pm24.ro

Leave A Comment