facebook
Actualitate Local Monden Mozaic Social

Moldova în topul RUȘINII! Statisticile GROAZEI! Situație ALARMANTĂ pentru mai multe județe privind sănătatea publică

Situație îngrijorătoare pentru mai multe județe din zona Moldovei. Ultimele rapoarte ale Institutului Național privind Sănătatea Publică (INSP)arată o situație extrem de îngrijorătoare pentru zona Moldovei. Iașiul, Suceava, Botoșaniul, Vasluiul și Neamțul sunt într-un clasament al groazei privind cazurile de rujeolă.

loading...

A venit Jandarmeria! Scandal în Bucovina între măicuțe și bicicliști: „Maicile stau de pază din cauza …

Toate informațiile pot fi verificate în tabelele de mai jos conform datelor furnizate de INSP și MĂSURILE DE URGENȚĂ LUATE.

Conform INSP situația cea mai alarmantă este în județele Iași, Suceava și Botoșani. Județul Suceava a fost depășit de județul Iași în privința topului referitor la cazurile de rujeolă semnalate.În săptămâna 02.07 – 06.07.2018 Suceava era pe locul al treilea cu 23 de cazuri, iar Botoșaniul pe locul I – 64 de cazuri, în acest top al groazei. În săptămâna 9.07. – 13.07.2018, Iașiul a ajuns pe locul al II-lea – 20 de cazuri, pe locul I fiind București – 28 de cazuri. În ultima saptămână Vasluiul ajunge în topul groazei pe locul al VII-lea.

În continuare medicii de familie și Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, fac eforturi pentru conștientizarea riscurilor privitoare la vaccinarea copiilor. Dată fiind perioada de incubație a acestui „virus” există riscuri ca în perioada următoare să fie semnalate noi „focare” de rujeolă chiar în aceleași județe.

În prima parte a lunii iulie Botoșaniul a ocupat locul I în cazurile de rujeolă, fiind înaintea unor localități mult mai mari, cum este Bucureștiul care a avut 45 de cazuri, iar Botoșaniul 64.

Beat MANGĂ la volan unui Golf a căzut testul polițiștilor de Frontieră: „s-a ales cu dosar penal pentru…

 

INSP încearcă să monitorizeze focarele de rujeolă. Până acum, la nivel național au fost identificate 59 de de decese din cauza acestui virus, dintre care o serie de decese au fost înegistrate în județele din Moldova.

Medicii vor ajunge la ușa oamenilor

Ministrul Sănătății, SOrina Pintea, anunta măsuri de urgență pentru prevenirea rujeolei, ajungându-se chiar până la a merge la ușa oamenilor pentru a-i vaccina.

“ O campanie de informare și de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condițiile în care viețile a 59 de copii au fost curmate de rujeolă. Nu mai putem aștepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcțiile de sănătate publică, dar și autorități locale să se mobilizeze pentru a crește gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut și recuperarea este dificil de realizat și intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populației și suplimentarea cu medici de familie și asistenți medicali în zonă. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare. Avem alături de Ministerul Sănătății în această campanie reprezentanți ai celor mai mari organizații cu expertiză în domeniu, OMS și UNICEF, și le mulțumesc pentru că am certitudinea că împreună vom reuși în demersul nostru. Este un prim pas această serie de acțiuni, care va continua cu o campanie la nivel național”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Lumea evazioniștilor SCUTURATĂ! Sute de percheziții și sute de persoane cu…

Ministerul Sănătății trage SEMNALUL ALARMĂ!

Ministerul Sănătății, împreună cu OMS si UNICEF, a organizat o campanie de informare și recuperare a vaccinării, în perioada 10-12 iulie 2018, în comuna Coțofănești, județul Bacău. Campania a beneficiat de sprijinul autorităților locale și al voluntarilor: medici de familie și specialiști în promovarea educației pentru sănătate. De asemenea, directorul DSP și medicul epidemiolog au pregătit această acțiune la nivel local împreună cu reprezentanții autorităților locale și au fost prezenți la Coțofănești pe toată perioada de desfășurare a campaniei.

În această perioadă au fost vaccinați 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinați ROR, 28 copii vaccinați cu hexavalent, 6 copii vaccinați cu pneumococic, 10 copii vaccinați cu tetravalent.

Astfel, dacă rata de vaccinare în comuna Coțofănești era în luna mai de doar 3,9%, după această acțiune procentul de vaccinare a crescut la 95%. În cadrul campaniei nu s-au înregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinați este compus din cei cu contraindicație temporară de vaccinare și din copii plecați din localitate.

Acțiunea de la Coțofănești a reprezentat proiectul-pilot în cadrul campaniei de vaccinare demarată astfel de Ministerul Sănătății în mai multe județe din țară, care vizează informarea și educarea părinților cu privire la vaccinare și recuperarea vaccinării în zonele vulnerabile.

(…) Pe parcursul celor 3 zile, medicului de familie din comuna Coțofănești i s-au alăturat doi medici voluntari din Onești, specialiști în medicina primara. Astfel, trei echipe de medici și asistenți medicali au consultat copiii aduși de părinți la cabinetul medical și i-au vaccinat pe cei fără contraindicații. În colaborare cu administrația locală din Coțofănești, părinții și copiii aflați în zone mai izolate din comună au fost transportați la căminul cultural pentru sesiunea de informare, unde specialiști în promovarea educației pentru sănătate au prezentat un film despre vaccinare, dar și despre reguli de hrană și igienă care trebuie respectate în creșterea copilului. Campania de informare a inclus și sesiuni de întrebări ale părinților la care un medic specialist voluntar le-a oferit răspunsuri. După sesiunea de informare, părinții care au dorit să își vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat în apropierea căminului cultural. De asemenea, primăria a asigurat și transportul acestora către casă.

Rezultatele campaniei de vaccinare organizate în comuna Coțofănești și experiența noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii ne arată că atunci când autoritățile centrale și locale colaborează cu reprezentanții sectorului neguvernamental și cu profesioniștii de la nivel local, părinții sunt informați despre beneficiile vaccinării și aleg să își protejeze copiii în cunoștință de cauză. UNICEF, Ministerul Sănătății, autoritățile centrale și cele județene lucrează pentru a dezvolta și implementa un program național puternic de vaccinare astfel încât toți copiii din România să fie protejați” a declarat Despina Andrei, Manager comunicare și strângere de fonduri UNICEF în România.

Acțiunea a vizat recuperarea planului național de vaccinare pentru copiii până în  10 ani, dar au beneficiat de vaccin și copiii peste această vârstă. Au fost protejați împotriva rujeolei și a altor boli transmisibile adolescenții căsătoriți și cei care nu au beneficiat de vaccin.

Campania de informare și recuperare a vaccinării ROR demarată la Coțofănești va continua în alte județe din țară, în comunitățile cu rata cea mai scăzută de vaccinare. Ea a fost precedată de un atelier de lucru organizat la Slănic Moldova, în județul Bacău, în perioada 4-6 mai 2018, unde au fost discutate și identificate modalitățile de abordare cu cel mai bun impact pentru creșterea gradului de informare și vaccinare în rândul comunităților vulnerabile.

Leave A Comment